South African Travel Co
Hem Om oss Sydafrika Safari Vindistrikten Mer att göra Företagsresor Fritid Golf Bröllop Kontakta oss Länkar
SA Travel Corp Logo

Sydafrika

SA Today Sydafrika idag

HistoryHistoria

RegionsRegioner

SA Travel Corp. // Hem / Sydafrika idag / Historia / Regioner

Sydafrika idag

Yta

Sydafrika ligger längst söderut på den afrikanska kontinenten och sträcker sig från latidud 22 grader till 35 grader S och från långitud 17 grader till 33 grader Ö. Landytan är över 1,2 miljoner kvadratkilometer. Det är tre gånger så stort som än Sverige.

Inom Sydafrikas gränser finns två helt fristående länder – Lesotho och Swaziland. I norr gränsar Sydafrika till Namibia, Botswana, Zimbabwe och Mozambique.

Map of Southern Africa

Infrastruktur

Mycket bra vägar, järnvägar, luft- och sjöfart gör största delarna av landet lättillgängliga för besökare och förbinder oss med resten av Afrika och världen.

Större städer

City Skyline

Sydafrika har tre huvudstäder. Kapstaden är säte för lagstiftning, kallas Sydafrikas moderstad och här finns också riksdagen. Den administrativa huvudstaden är Pretoria och Bloemfontein är den juridiska huvudstaden.

Landets största stad är Johannesburg, Sydafrikas kraftstation och viktigaste affärscentrum. Johannesburg började som ett nybyggarsamhälle nära den i slutet av 1800-talet nyupptäckta guldådran vid Witwatersrand i guldrushens tid. Staden är idag en oerhört vibrerande, växande ung metropol.

 

På ostkusten ligger städerna Port Elisabeth och East London. Båda stöpta i tidig brittisk nybyggarhistoria och mycket av den charmen har de behållit än idag.

I KwaZulu-Natal ,längre norrut på ostkusten, ligger landets tredje största stad, Durban, med Sydafrikas största hamn och subtropiskt klimat.

Kimberley är den mest betydande staden i Northern Cape sedan diamanter upptäcktes här 1867. Big Hole (stora hålet) var en gång den största handgrävda utgrävningen i världen, nu en turistattraktion. I Kimberley finns De Beers, som fortfarande kontrollerar diamanthandeln i världen.

Industri

Gold Miners Underground

Förutom guld och diamanter har Sydafrika begåvats med några av världens största tillgångar av mineraler. Bördiga jordar ger den växande befolkningen föda och dessutom exporteras en hel del till världen i övrigt. Sydafrika var pionjärer att framställa olja från kol under åren av internationella sanktioner och har både olje- och gasreserver i havet.

Sydafrikas huvudsakliga inkomsttaxerare finns inom fiske, vin, frukt, socker och turism.

De olika kusterna

Kustlinjen är cirka 300 mil lång med gyllene sandstränder avbrutna av farliga, klippiga sektioner. På östsidan har vi Indiska Oceanen och i väst Atlanten. De två väldiga haven möts vid Cape Agulhas, Afrikas sydligaste udde.

 

Sedgefield Beach

Mozambique-Agulhasströmmen,som flyter söderut utefter ostkusten för med sig varmt vatten från Indiska Oceanen, medan Benguelaströmmen som sveper upp längs västkusten drar med sig kallt vatten från Antarktis.

Resultatet av dessa extrema förhållanden, tillsammans med vindarna och bergskedjorna utmed kusterna, gör att Sydafrika begåvats med en oerhört rik variation av flora och fauna. De båda haven, Indiska Oceanen och Atlanten, har också mycket omfattande marint liv.

Väder och klimat

Eftersom Afrika ligger på södra halvklotet är årstiderna omvänt mot Europa, USA och Japan. Vintern är från maj till augusti och sommaren från november till mars.

Sydafrikas ostkust har subtropiskt klimat, hög luftfuktighet under sommarmånaderna pga det varma havet och regn året runt, minst under vintern.

Västkusten uppvisar en enastående kontrast till ostkusten. Kallare vatten avdunstar inte så mycket, landet blir alltmer ökenliknande ju längre norrut man kommer. Regn förekommer sporadiskt, främst under vintern och orsakar ett naturskådespel utan dess like, när vårblommorna täcker marken från Western Cape till Namaqualand i Northern Cape.

I Kapstaden har man medelhavsklimat - mycket varma, blåsiga somrar med ändlöst solsken och svala, våta vintrar. Klimatet är perfekt för frukt- och vinproduktion som ju regionen är känd för.

De nordliga provinserna Gauteng, Limpopo, Mpumalanga och North West Province, liksom Free State mitt i landet, har mycket varma somrar med regn i form av åska, blixt och dunder på seneftermiddagarna. Vintrarna är torra - kalla nätter ofta med frost och soliga, varma dagar.

Maximala medeltemperaturen (Celcius) på några intressanta platser.

Januari April Juli Oktober
Kapstaden 26.5 23 17.2 21.5
Johannesburg 26.3 22.1 16.4 25
Durban 27.2 25.6 22 23.6
Krugerparken 31.4 28.6 25 29

Solskador och solsting kan vara allvarliga saker. Använd alltid solskyddsmedel, sommar som vinter och en huvudbonad. Malariaprofylax behövs i vissa delar av de norra provinserna och tas enligt läkares ordination.

Vår nya demokrati

Sydafrikas grundlag - som blev lag 1996 - ligger till grund för dess demokrati. Konstitutionen ses som en barrikad mot rasism och inskränkningar av mänskliga rättigheter. Den första demokratiskt valda regeringen 1994 leddes av president Nelson Mandela, Sydafrikas högt älskade statsman och internationell ikon. Han efterträddes i 1999 års val av nuvarande presidenten Thabo Mbeki.

Nelson Mandela

Regnbågsnationen

The Rainbow Nation

Sydafrikas folkmängd uppgår till 43 miljoner och består av en mängd olika raser, kulturer, trosbekännelser och språk som uppstått i denna smältdegel av holländska, tyska, franska och brittiska nybyggare, av italienska och judiska invandrare, indonesiska slavar och folk i exil, indiska och kinesiska kontraktsarbetare, ngonifolk norrifrån och ursprungsinvånarna, khoi-sanstammarna.

I 1996 folk- och bostadsräkning klassificerade man sig som 77% svarta, 11% vita, 9% färgade och 3% indier/asiater.

Det finns 11 officiella språk, engelska, afrikaans och nio afrikanska språk, varav zulu och xhosa är de mest utbredda. Konstitutionen ger var och en rätt att använda sitt hemspråk i officiella sammanhang. Engelska förstås av de flesta och är affärsspråket.

Religion

Religionsfrihet garanteras i grundlagen. Nästan 80% av Sydafrikas befolkning bekänner sig till kristendomen och tillhör en mängd olika kristna kyrkor. Andra stora grupper är hinduer, muslimer och judar. En del människor tror på traditionella religioner eller ingen alls.

>> Tillbaka till början

The South African Travel Corporation - Vi fortsätter att förena världen med Afrika

Hem | Om oss | Sydafrika | Safari | Vindistrikten | Mer att göra
Företagsresor | Fritid | Golf | Bröllop | Kontakta oss | Länkar | Nyhetsbrev

SA Travel Corp. PO Box 511, Milnerton, Cape Town 7435, South Africa | +27 (0)21 555 3732
Allt innehåll © Copyright The South African Travel Corporation, 2004. | E-maila oss | Tillbaka till början
WilloW's Design & Hosting